De Amerikaanse regering is van plan Taiwan een uitgebreid wapenpakket te leveren, inclusief geavanceerde raketsystemen. Dit meldden bronnen binnen de Amerikaanse regering.

De wapenleverantie zal naar verwachting omvangrijker zijn dan het pakket dat door president Barack Obama aan het einde van zijn presidentschap in de ijskast werd gezet. “De politieke wil is er om een omvangrijke wapenverkoop te doen”, aldus een regeringsmedewerker.

Ook al wil president Trump de wapenleverantie graag doorzetten, zal het waarschijnlijk nog maanden duren voordat de Amerikaanse wapens de Taiwanese defensie gaan versterken. Zorgen over de afkeurende reactie van China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet, vormen het grootste obstakel.

Ook China deelt een steek uit

China liet zich ook niet ongemoeid: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson legt op dit moment een bezoek af aan diverse landen in Azië, en komt zaterdag aan in China. Enkele uren voor zijn aankomst kondigde China aan dat het gaat beginnen met de bouw van een basis voor milieuonderzoek in de Zuid-Chinese Zee.

De basis moet op een zandbank komen te staan, dat ligt in wateren dat ook door de Filipijnen wordt geclaimd. De VS heeft daarom China al meerdere keren gewaarschuwd niets in dat gebied te bouwen. De strijd om het gebied levert grote spanningen in de regio op, waar ook de VS zich regelmatig mee bemoeien.

Noord-Korea

Washington is daarnaast vooral ongerust dat Peking als protest tegen de wapenleverantie de beteugeling van Noord-Korea lagere prioriteit gaat geven. Vrijdag maakte de Amerikaanse minister van Tillerson duidelijk dat de politiek van 'strategisch geduld' met Noord-Korea van voormalig president Barack Obama voorbij is. Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea zei Tillerson ook dat hij militaire actie tegen het door Kim Jong-un geleide land niet uitsluit.

Ondanks het gebrek aan formele betrekkingen is Washington de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot. Anders dan zijn voorgangers heeft Trump vraagtekens geplaatst bij het traditionele uitgangspunt van Washington dat Taiwan onderdeel is van de Volksrepubliek China. Later zei hij het zogenoemde één-Chinabeleid toch te zullen respecteren.